ما باید آتلیه عکاسی را با واژه خلاقیت برابر بدانیم. چرا که یک عکسِ خوب، بدونِ جلوه های نوآورانه و دکور های هر چند ساده اما جذاب، نمی تواند در ذهن ها ماندگار بشود. آتلیه ها؛ مکانی هستند که به صورتِ تخصصی و با کیفیتِ بالا اقدام به ثبتِ لحظاتِ ماندگارِ ما می کنند. پس خدمات عکاسی در دسته محبوب ترین مشاغلِ دنیا قرار می گیرند؛ چرا که مسئولِ ثبتِ بهترین حالِ ما در تاریخ هستند. اما با این حال، متاسفانه تعدادِ محدودی آتلیه عکاسی در تهران که حرفه ای فعالیت می کنند وجود دارد.
افراد به دلایلِ زیادی همیشه به دنبالِ یک آتلیه عکاسی حرفه ای می گردند. اول اینکه درست است گوشی های همراهِ ما حالا دیگر مجهز به دوربین های خوبی هستند، اما علمِ عکاسی؛ نیازمندِ تجربه و پیاده کردنِ فنونی است که ما نمی توانیم با دوربینِ موبایل هایمان آن را پیدا کنیم. دلیل دوم این است که حتی اگر علمش را هم داشته باشیم خیلی از مواقع نه وقت و حوصله اش را داریم، نه ایده های خلاقانه ای برای عکس گرفتن و نه حتی تجهیزاتِ لازم. همین ها نیازِ به پیدا کردنِ یک آتلیه عکاسی در تهران یا هر شهرِ دیگری را ایجاب می کند. یک آتلیه عکاسی ممکن است آن قدر انعطاف پذیر باشد که شما در هر لوکیشی که برایش تعیین کنید حاضر شود. چرا که او وابسته به فضایِ محدودِ استودیو نیست و با دوربین، تجهیزات و تخصصش؛ پتانسیلِ سفر به هر نقطه ای برای گرفتنِ عکس های حرفه ای را دارد.
ما به جایی می گوئیم تعمیر گاه که تجهیزاتِ لازم از جمله کمپرسور، چاله تعویض روغن، انواع و اقسامِ آچار ها و ابزار آلات و … را داشته باشد. همین طور بیمارستان جایی است که بدونِ امکاناتِ احیایِ قلبی، انواعِ دارو ها و کادرِ پرستاری و پزشکی، هیچ معنا و مفهومی ندارد. پس یک آتلیه عکاسی در تهران و شهر های مختلف هم تنها با وجودِ استودیویِ مجهز، پرده های کروماکی و پس زمینه های متنوع، دوربین های حرفه ای، پرسنلِ مجرب و صد البته ایده های جذاب، معنا پیدا می کند. حالا این استودیوی عکاسی و تجهیزاتش؛ ممکن است درونِ یک اتاقِ کوچک در خانه ای مسکونی باشد، یا آن که در یک مجمعِ تجاری شکل بگیرد. به صورتِ کلی هیچ محدودیتی در ساختِ استودیو های عکاسی نیست و لزوما نباید در مکانی با متراژِ چند هزار متری تاسیس شوند. ویژگی های دیگر شاملِ:
آتلیه ها به علتِ فضای بسته در اغلبِ شرایط نمی توانند از نورِ طبیعی استفاده کنند. در نتیجه نیاز به تجهیزاتِ حرفه ای برای ایجادِ نورِ استاندارد، از بخش های غیر قابلِ انکارِ استودیو های عکس و فیلم هستند. مثلا رفلکتور (وسیله ای که بازتابندگی نور را کنترل می کند)، سافت باکس (تجهیزی که باعث می شود سایه ها ملایم تر ایجاد شوند)، نور افکنِ Profoto B1s (از بهترین نوعِ پرژکتور ها که قدرتِ نور را تنظیم می کنند)، استند های نور یا چتر های منبع نور و … . البته توجه به استفاده درست و به موقع از فلاشِ دوربین هم، یکی دیگر از فاکتور های نورپردازیِ اصولی در آتلیه های عکاسی هستند.
وجودِ بک گراند از ضروری ترین ارکانِ آتلیه های عکاسی است. هر چه قدر این پس زمینه ها در رنگ های متنوع تری باشند، دستِ عکاس برای ایده پردازی باز تر است. کاغذ های رولی در رنگ های مختلف احتمالا بهترین انتخابی است که می شود داشت. چرا که به صورتِ لایه ای هستند و در مدتِ زمانِ کوتاهی قابلیتِ تعویض دارند. البته گزینه های گران تری هم هست که کیفیت ِپس زمینه را بالا تر می برند و آن هم استفاده از پارچه ها موسلین است. Muslin مرغوب باید ترکیبی از ابریشم و ویسکوز باشد چرا که انعطاف بالایی دارد و پس زمینه را از چروک شدن و خطوطِ ناشی از تا شدگی مصون نگه می دارد.
عکس ها پس از گرفته شدن نیاز به یک روتوشِ اساسی دارند. درست است که یک عکاس از نورپردازی و بک گراند حرفه ای استفاده می کند اما چون رزولوشنِ لنز بالاست در نتیجه تمامِ اجزایِ سوژه به صورتِ نچرال در عکس ثبت می شود. مثلا اگر عکسِ پرتره بگیریم و شفافیتِ پوستمان چندان تعریفی نداشته باشد، باید ادامه کار را به برنامه های ویرایشِ عکس مثلِ فوتوشاپ بسپاریم. همه این موارد هم نیاز به سیستمِ کامپیوتر یا لپ تاپ را در یک آتلیه عکاسی ایجاب می کند.
ممکن است یک عکاس آن قدر کار کُشته باشد که با یک دوربین معمولی و ارزان هم بتواند یک شاهکارِ هنری ثبت کند. اما وجودِ دوربینِ حرفه ای از لزوماتِ یک آتلیه عکاسی مجهز است و اطمینان برای بی نقص از آب در آمدنِ کار را بیشتر می کند. DSLR از آن دست دوربین های عکاسی است که در استودیو های مجهز بیشتر استفاده می شود.
یک استودیوی حرفه ای باید بتواند در هر ژانری عکس بگیرد. از جمله:
کار با کودکان از سخت ترین چالش های دنیاست چرا که بچه ها غیر قابلِ کنترل هستند. یک تیمِ حرفه ای علاوه بر آن که باید ایده های خلاقانه برای عکاسی از نوزاد و کودک داشته باشد، باید تواناییِ مهار کردن، خنده گرفتن، نگاه کردن به نقطه مورد نظر و به صورتِ کلی آرامش بخشی به سوژه را بلد باشد. عکاسی بارداری هم تقریبا همین منوال را دارد. با این تفاوت که شما باید از مادری که ممکن است از شرایطِ فیزیکی فعلی اش ناراضی باشد، یک سوژه شاد و خندان بسازید.
استودیو ها و تجهیزاتِ با کیفیتشان، بهترین گزینه برای ثبتِ عکس های فشن هستند. البته در این شاخه باید تخصصِ زیادی داشت چرا که بازی با سایه ها و انتخابِ فوکوس و لنزِ مناسب، برای عکاسی مدلینگ اهمیتِ بالایی دارد.
این دسته؛ بیشترین مراجعه را به آتلیه ها دارند. چرا که عکس های تبلیغاتی و صنعتی از محصولات، می تواند در افزایشِ فروش و جذبِ مشتری تاثیرِ مستقیم بگذارد.